Al jaren ben ik groot fan van Masterchef Australia. In de eerdere seizoenen werd niet alleen de kookwedstrijd uitgezonden, maar was er elke week ook een masterclass op TV. Daarin liet de jury zien hoe je hele fancy gerechten op een slimme en eenvoudige manier zelf kunt maken. Deze vruchtentaart met amandelmeel kwam voorbij in seizoen 2. Het kost even tijd om de afzonderlijke delen te maken, maar het grote voordeel is dat je de bodem niet blind hoeft te bakken.
Voor de vruchten kun je zowel diepvriesfruit als vers fruit gebruiken. Ik prefereer zelf vers fruit omdat daar minder vocht uit komt bij het bakken. Je kunt trouwens zowel 1 grote taart maken als de mini’s op de foto’s. Ik raad wel aan om een vorm met uitneembare bodem te gebruiken. Als je een vorm van 20 cm gebruikt kun je met dit recept 2x een bodem maken (vries de helft dus in) en 1x de vulling. Als je een grotere vorm gebruikt zou ik de ingrediënten voor de vulling verdubbelen. Bij de mini’s heb je meer bodemdeeg nodig dus dan kom je met 1x het recept precies uit voor ongeveer 12 tot 18 stuks in cupcakevormpjes. Vet de grote cupcakevorm dan goed in zodat je ze er heel uit krijgt. De taart ziet er niet altijd even mooi uit, maar smaakt geweldig!
Frangipane
Vruchtentaart met amandelmeel
Ingredients
- Voor het deeg:
- 375 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- 200 gram roomboter
- 1 ei
- Voor de vulling:
- 125 gram roomboter
- 125 gram poedersuiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 125 gram amandelmeel
- 25 milliliter donkere rum
- 1 handje aardbeien, in stukken
- 1 handje frambozen
- 1 handje bosbessen
- 3 eetlepels rode vruchten jam
Instructions
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de vorm die je wil gebruiken in.
Voor het deeg: meng bloem, poedersuiker en boter in een keukenmachine of met de hand in een kom. Je moet een mengsel krijgen dat op nat zand lijkt. Voeg het ei toe en kneed het kort tot een deeg. Wikkel dit in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
Bestrooi een werkblad met bloem en rol (de helft van) het deeg uit met een deegroller tot 3-4 millimeter dik. druk het deeg in de vorm en zet dit minstens 15 minuten in de koelkast.
Voor de vulling: klop de boter en poedersuiker tot het een wit en luchtig mengsel is. Voeg 1 voor 1 de eieren en eidooier toe. Vouw daarna met een spatel het amandelmeel en de rum erdoorheen. Roer zo min mogelijk, het beslag moet net aan gemengd zijn.
Warm in een pannetje de jam rustig op.
Haal de vorm bekleed met deeg uit de koelkast. Bedek de hele bodem met een klein laagje jam, gebruik hiervoor een kwast. Leg de helft van het fruit goed verdeeld over de bodem.
Giet nu het beslag in de vorm. Verdeel de rest van het fruit over het beslag en druk dit voorzichtig een beetje de taart in. Dit hoeft niet netjes, in de oven smelt het beslag en verdeelt het zich mooi over de vorm. Zorg dat je de vorm vult tot 2 millimeter onder de rand zodat de vulling er bij het bakken niet overheen loopt.
Bak de taart ongeveer 30-45 minuten in de oven. Check met een sateprikker of deze gaar is of schud even aan de vorm in de oven. Als het beslag nog vloeibaar is en dus meebeweegt is hij nog niet gaar.
Als de taart uit de oven komt warm je de jam opnieuw een beetje op en kwast je de rest van de jam over de bovenkant van de taart.
Notes
Hou er rekening mee dat de poedersuiker flink kan stuiven! Leg dus bijvoorbeeld een theedoek om de mengkom heen.