Dessert/ Recepten

Citroensiroop cakejes

Als chocoholic kan ik het me niet voorstellen maar sommige mensen houden niet van chocolade. Als ik voor verjaardagen gevraagd wordt chocoladecupcakes of een chocoladetaart te bakken dan stel ik altijd voor om er nog iets anders bij te maken, meestal citroensiroop cakejes. Ze zijn lekker luchtig en de citroensapsiroop maakt het lekker fris. Het recept voor de cupcakes is trouwens ook voor naturel cupcakes of een naturel cake te gebruiken. Voor iets extra feestelijks decoreer je ze met een beetje citroenrasp. Het originele recept gebruikt trouwens limoenen in plaats van citroenen en dat is ook heerlijk.

Een plaat vrolijke cupcakes

Nog een paar tips voor je met dit recept aan de slag gaat: ik gebruik voor cupcakes altijd een grote vorm voor 12 cupcakes waar ik dan papieren cupcakesvormpjes in zet. Op die manier zullen ze een mooie vorm krijgen tijdens het bakken als het beslag heel vloeibaar wordt. Laat de siroop niet koken, want dan krijg je een rare plakkerige laag op de cupcakes die aan je tanden blijft plakken of zelfs een harde suikerlaag. Zorg dat de cakejes heel even kunnen rusten nadat je gecheckt hebt of ze gaar zijn. Daarna moet je, als de cakejes dus nog warm zijn, snel gaatjes prikken en met een kwast de siroop over de cakejes verdelen. Meestal smeer ik ze wel 3 of 4 keer in. Door de warmte en de gaatjes nemen ze de siroop goed op. Strooi daarna nog wat rasp als decoratie.

Citroensiroop cakejes

Gebak
By Nigella Lawson Serves: 12
Prep Time: 30 minuten Cooking Time: 30 minuten Total Time: 1 uur

Ingredients

 • 125 gram zachte roomboter
 • 175 gram fijne kristalsuiker
 • 2 grote eieren
 • geraspte schil van 1 citroen (je kunt een deel gebruiken voor decoratie)
 • 175 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
 • 4 eetlepels melk
 • 4 eetlepels citroensap
 • 100 gram poedersuiker
 • papieren cupcakevormpjes

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2

Mix de roomboter en suiker tot een luchtige, witte massa. Doe daarna de citroenrasp erbij en meng nog even kort.

3

Meng in een aparte kom de bloem, het bakpoeder en het zout.

4

Voeg de eieren 1 voor 1 toe aan het boter-suikermengsel, en voeg na elk ei een eetlepel bloemmengsel toe.

5

Voeg in 3 stappen de rest van het bloemmengsel toe en mix alles kort door elkaar.

6

Giet nu de melk bij het mengsel. Pas op, het kan spatten als je de mixer weer aanzet, roer het misschien eerst even door.

7

Vul de cupcakevormpjes tot ongeveer 2/3 met cakebeslag en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven. Test met een sateprikker of ze gaar zijn.

8

Verwarm ondertussen in een klein pannetje de poedersuiker en het citroensap. Het mag niet koken! De suiker moet oplossen in het sap.

9

Als de cakejes uit de oven komen prik je er net een vork of sateprikker gaatjes in. Gebruik een kwast om direct de siroop over de cakejes te verdelen.

Notes

In plaats van bloem en bakpoeder kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken. Gewoon dezelfde hoeveelheid bakmeel als bloem gebruiken, dus 175 gram.

Misschien vind je dit ook leuk