Dessert/ Recepten

Citroen Schuimtaart

Ik moet eerlijk toegeven dat ik een enorme fan ben van citroenen. Bijna elk gerecht, hartig of zoet, wordt beter van een scheutje citroensap of een beetje citroenrasp (doe dit ook eens in je cakebeslag!). Maar gerechten met de citroen in de hoofdrol zijn er voor mijn gevoel niet zoveel. Het overheerst snel. Op verzoek van Evelien heb ik me vorig jaar toch gewaagd aan de citroen schuimtaart en ik was direct fan van het resultaat! Je kunt zowel kleine vormpjes voor individuele taartjes gebruiken als 1 grote vorm. Bij kleine taartjes heb je misschien iets meer bodemkruimels nodig. Ik vind het vooral lekker als de citroenvulling een bruingebakken korstje krijgt, maar je kunt de taart ook uit de oven halen als het mengsel nog blank is. Oh en leuke tip: vervang de digestive biscuits eens door bastognekoeken!

Net uit de oven, zowel kleine vormpjes als een grotere taart. Hierna moet de merengue topping er nog op.

Citroen schuimtaart

Gebak
By Anouk Veldhuis Serves: 4
Prep Time: 2 uur Cooking Time: 30 min Total Time: 2 uur en 30 minuten

Ingredients

 • Bodem:
 • 200 gram digestive biscuits
 • 100 gram roomboter, gesmolten
 • Vulling:
 • 210 ml gecondenseerde melk
 • 4 eidooiers
 • 3 citroenen, rasp en sap
 • Merengue topping:
 • 4 eiwitten
 • 250 gram fijne kristalsuiker
 • halve citroen (gebruik een uitgeperste helft die over is van de vulling)
 • 70 gram water

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2

Maal of stamp de koekjes fijn. Roer de gesmolten boter door de koekjes en druk dit met de bolle kant van een lepel in de vorm en tegen de rand omhoog.

3

Splits de eieren en zorg dat er geen dooier bij de eiwitten terecht komt. Meng in een kom de gecondenseerde melk, de eidooiers, de citroenrasp en het sap door elkaar. Als je hele grove citroenrasp gebruikt laat je het mengsel 30-60 minuten trekken en zeef je het daarna. Bij fijne rasp hoeft dit niet.

4

Giet het mengsel in de vorm(en) en zet dit in de oven. Bak de taart ongeveer 30-50 minuten. De baktijd is afhankelijk van de grootte van je vorm(en) en hoe licht of gebakken je de vulling lekker vindt. Als je de vorm iets schudt moet de vulling net gestold zijn.

5

Terwijl de taart in de oven staat doe je de suiker en het water in een pan. Breng dit voorzichtig aan de kook en roer af en toe om de suiker op te laten lossen. Als de suiker is opgelost zet je het vuur hoger. Mocht je een thermometer hebben dan kun je de siroop opwarmen tot 114 graden Celsius. Heb je die niet kook de suiker dan eventjes (laat deze niet kleuren) en zet het vuur dan uit.

6

Pak een grote, schone kom om de eiwitten in te mixen. Wrijf met de halve citroen over de binnenkant van de kom, dit helpt de eiwitten op te stijven en verwijderd eventueel achtergebleven vet. Klop de eiwitten stijf met een mixer.

7

Laat rustig de suikersiroop langs de rand van de kom bij de eiwitten lopen. Mix totdat je een mooie glanzende witte merengue hebt waarin een lepel kan blijven staan. Meestal duurt dit 5 tot 10 minuten.

8

Als de taart uit de oven komt laat je die 30 minuten afkoelen. Voel goed of de bovenkant helemaal koel is. Schep nu met een lepel de merengue op de taart en maak wat golfjes. Als je een brander in huis hebt kun je de merengue ook nog branden.

Misschien vind je dit ook leuk