Dessert/ Recepten

Guinness Chocolade Cupcakes

Het klinkt gek, bier in je cupcake beslag! Maar het geeft de cupcakes een heerlijk donkere smaak, zoals echt goede pure chocolade doet. Maak je geen zorgen, de alcohol vervliegt tijdens het bakken. Deze cupcakes zijn een familiefavoriet en elke mogelijke gelegenheid krijg ik verzoekjes om ze te maken. Soms bak ik er ook een grote taart van, met dezelfde topping van roomkaas. Het frisse van de roomkaas combineert goed met de donkere chocoladesmaak. Maar je kunt natuurlijk ook een andere topping kiezen. Een oplettende vriend zei ooit dat de combinatie van de donkere cake en de witte topping lijkt op het guinnessbiertje dat erin moet, met een mooie witte schuimkraag. Grappig toch? Het basisrecept is van Nigella Lawson, ik heb het op enkele punten iets aangepast.

Guinness chocolade Cupcakes

Gebak
By Nigella Lawson Serves: 16
Prep Time: 35 minuten Cooking Time: 25 minuten Total Time: 1 uur

Donkere chocolade cupcakes met roomkaas topping.

Ingredients

 • 250 ml Guinness bier
 • 250 gram roomboter
 • 75 gram cacaopoeder
 • 400 gram fijne kristalsuiker
 • 125 ml sour cream/zure room
 • 2 grote eieren
 • 1 eetlepel vanille essence
 • 275 gram bloem
 • 2,5 theelepel baking soda
 • 300 gram roomkaas (monchou)
 • 150 gram poedersuiker
 • 100 ml slagroom

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een cupcakeplaat klaar en vul alle bakjes met een cupcakevormpje.

2

Doe het bier en de boter in een pan en smelt dit op laag vuur. Roer af en toe, het mag niet koken.

3

Roer de kristalsuiker en het cacao poeder in een aparte kom door elkaar. Roer dit vervolgens in de pan door het bier en boter mengsel. Laat het afkoelen.

4

Klop de zure room, eieren en vanille essence door elkaar in een grote kom (ik gebruik hiervoor een handmixer).

5

Voeg het afgekoelde bier-boter-suiker-cacao-mengsel toe in de kom en mix dit goed door elkaar.

6

Roer met een pollepel de bloem en baking soda door het beslag in de kom. Zorg dat alle klontjes eruit zijn. Je kunt het ook mixen, maar doe dat kort, zodat het mengsel niet schift. Het mengsel moet nu ongeveer zo dik zijn als gesmolten chocolade.

7

Vul de vormpjes tot ongeveer de helft met het mengsel. Als niet alles in een keer in de cupcakeplaat past kun je later de afgekoelde plaat opnieuw vullen.

8

Zet de cupcakeplaat in de oven en bak de cupcakes ongeveer 25-30 minuten. Test of ze gaar zijn door met een satéprikker in een cupcakes te prikken, komt die er schoon uit? Dan zijn de cupcakes goed.

9

Voor de topping mix je de roomkaas zacht in een kom. Als er geen klontjes meer zijn voeg je de poedersuiker toe. Let op: dit kan enorm gaan stuiven, roer dus eerst voorzichtig met de mix staven de poedersuiker door de roomkaas. Zet daarna pas de mixer aan. Als de poedersuiker en roomkaas goed gemengd zijn giet je de slagroom erbij. Klop dit nog even kort met de mixer.

10

Doe de topping in een spuitzak (te krijgen bij de Hema en bij de AH XL) en spuit een mooie toef op de cupcakes als ze afgekoeld zijn. Je kan de topping ook met een lepel op je cupcakes smeren.

Notes

Als je een grote taart wil maken gebruik je een (spring)vorm van 24 cm. Deze zal 45 minuten tot een uur moeten bakken afhankelijk van de oven die je gebruikt. Doe de satéprikker-test om te kijken of je taart klaar is.

Misschien vind je dit ook leuk