Soms is de supermarkt dicht, zit je met een koelkast vol onbruikbare restjes en moet je er maar het beste van maken. Dat was de dag waarop dit recept is ontstaan. Ik had een paar wortels over, kokosmelk en ik wilde iets pittigs maken. Het is echt zo een druilerige dagen soep waarvan je het lekker warm krijgt. Bij deze soep is het belangrijk dat je je eigen voorkeuren meeneemt bij het maken. Hou je bijvoorbeeld van heel pittig eten? Gooi er dan gerust een hele chilipeper of zelfs 2 in. Zelf gebruik ik het liefste tuinkruidenbouillonblokjes, maar ik denk dat bijvoorbeeld kippenbouillon hier ook lekker in zou zijn. Experimenteer er dus op los met de restjes die je zelf in huis hebt.
Ik pimp de soep vaak tot maaltijd door er zelfgemaakte croutons van oud brood, cherry tomaatjes en een gebakken of gekookt ei in te doen. Je kunt ook gewoon wat lente ui snijden of de soep zo eten. Alle garnering in het recept hieronder is dus optioneel.
Wortel-Kokos Soep
pittige, kruidige soep van wortel met kokosmelk
Ingredients
- Voor de soep:
- 1 eetlepel olie
- 300 gram wortels
- 150 milliliter kokosmelk
- 2 centimeter gemberwortel
- 0.5 rode chilipeper (maar voeg naar smaak meer toe!)
- 0.5 theelepel gemalen komijnzaad
- 0.5 theelepel gemalen korianderzaad
- 0.5 bouillonblokje
- 500 milliliter water
- Voor de garnering:
- 2 sneetjes oud brood
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 handjes cherry tomaatjes
- 2 eieren
Instructions
Verwarm de olie in een pan en rasp hierin de gember met schil en al en de rode peper. Bak dit ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur.
Strooi hier het komijnpoeder en korianderpoeder in en bak kort mee.
Doe de wortelen, kokosmelk, bouillonblokje en genoeg kokend water om de wortels goed onder water te zetten in de pan. Breng dit aan de kook. Kook het ongeveer 20 minuten of tot de wortels goed gaar zijn.
Als de wortels zacht genoeg zijn pureer je de soep met een staafmixer. Je kunt nu eventueel nog wat water toevoegen als je de soep te dik vindt of iets in laten koken als je een stevigere soep wil.
Voor de garnering verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius, snij je het brood in dobbelstenen, legt die op een bakpapier op een bakplaat en giet er de olie overheen terwijl je ze husselt. Bak de croutons in 15 minuten goudbruin. Was en snijd de tomaatjes en bak de eieren in een pan zoals jij ze lekker vindt. Giet de soep in een brede kom of een soepbord en garneer met de croutons, tomaatjes en het ei. Eet smakelijk!